U wilt wat meer weten over de opvoeding van uw hond; u wilt leren hoe u met uw hond om moet gaan; u wilt van uw hond een gemakkelijke huisvriend maken, waarmee u bij wijze van spreken kunt lezen en schrijven. Kortom: u wilt uw hond africhten! Direct komt dan de vraag: " Wat is africhten? " Het antwoord is kort en duidelijk: Africhten is opvoeden! Africhten is niet meer en niets minder dan het in dienst stellen van de mens van de capaciteiten die de hond bezit en dat zijn er nog al wat.
U zult begrijpen, dat africhten niet vanzelf gaat. Een eerste vereiste is een goede verstandhouding tussen baas en hond: dat is de basis van de africhting.
Een goed afgerichte hond is eerlijk, zelfverzekerd en betrouwbaar en staat altijd naast zijn baas. Kortom, hij is een echte vriend. Als u zich meldt bij een kringgroep om uw hond op te voeden (af te richten), dan doet u dat in eerste instantie omdat u van uw hond een Duitse Herdershond wilt maken, die zijn naam alle eer aan doet.
Deze kunnen we verdelen in drie groepen:
Binnen de V.D.H. zijn een aantal examens op africhtinggebied te behalen o.a.:
Er zijn drie gradaties tot het verkrijgen van het IPO-diploma (niveau 1, 2 en 3). In het V.D.H. reglement zijn de eisen en de richtlijnen nauwkeurig omschreven. Deze reglementen zijn verkrijgbaar bij de V.D.H.-infoshop op het internet.
Ieder VH-examen bestaat uit 3 specifieke onderdelen:
Voor iedere liefhebber is er de mogelijkheid om per onderdeel een afzonderlijk deelcertificaat te behalen. Deze deelcertificaten worden uitgereikt aan die geleider die één of twee onderdelen van het IPO-programma met goed gevolg heeft afgelegd. Meerdere deelcertificaten geven geen recht op het IPO-diploma. Hiervoor zal men alle onderdelen op één examendag achterelkaar af moeten werken.
Dat de Duitse Herdershond een veelzijdige hond is is bij ieder bekend. Een aantal disciplines zoals; reddingshond, diensthond en blindengeleidehond worden niet via de V.D.H. verstrekt maar kunnen u daarbij wel ondersteunen en wegwijs maken.
Binnen de V.D.H. houdt men diverse africhtingswedstrijden voor de verschillende disciplines. Het meest populair zijn wel de A, B en C-wedstrijden. Wedstrijden dus waarbij alle drie de onderdelen Speuren-Gehoorzaamheid-Manwerk aan bod komen. Er zijn wedstrijden die al tientallen jaren op de kalender prijken zoals: Joop v Waard-Trofee, Nico Speelman-Trofee, Hoofdstadbokaal, Olde- broekerbokaal, Sleutelstadbokaal en de Hart van Brabant- Trofee. Iedere provinciale afdeling heeft jaarlijks zijn eigen Provinciaal Africhtingskam- pioenschap. Tevens bestaat het Nederlands Kringgroepenkamploenschap. Ook kan men zich selecteren voor het individueel Africhtingskamploenschap van de V.D.H. Hier treden de beste afge- richte IPO-3 Duitse Herdershonden van de V.D.H. in het strijdperk.
Aan de africhtingstop staat het Wereldkampioenschap van de WU.S.V. Nederland was al diverse malen gastland voor dit wereldkampioenschap.
Ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van de VD.H. werd op 10 en 11 september 1977 te Amersfoort een Europees kampioenschap gehouden, dit was de voorloper van het latere wereld kampioenschap. 12 en 13 september 1986 mocht de VD.H. wederom een Europees kampioenschap organiseren en wel te Harderwijk. 17, 18 En 19 september 1993 organiseerde de VD.H. het 6e Wereld- kampioenschap. In 2004 is het Wereld- kampioenschap in Eindhoven gfeorgfaniseerd Op dit niveau is er echt sprake van topsport.
U begrijpt dat de V.D.H. moet beschikken over een goed begeleidingskader. De diverse provinciale besturen stimuleren diverse V.D.H. opleidingen voor instructeurs en helpers (pakwerkcursussen). De africhting staat voortdurend onder een goed toezicht van deze provinciale besturen en de Commissie Bijstand Africhting.
"Dat is natuurlijk erg fijn om te weten want zo blijft africhting een toffe sport."